Svijet
0

UN: Donatori trebaju pomoći zemljama u razvoju u suočavanju s rastom cijena hrane

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zemlje donatori trebale bi povećati finansijsku pomoć zemljama u razvoju kao što je Bangladeš da se nose s rastućim cijenama hrane, saopćio je u srijedu Razvojni program UN-a.

Predsjednik UNDP-ja Kemal Dervis uputio je taj apel na kraju posjete Bangladešu kako bi razmotrio programe rehabilitacije za milione ljudi pogođene ciklonom prošle godine.

"Podrška iz naftom bogatih zemalja, kao i drugih donatora, mogla bi imati pozitivne efekte za Bangladeš i druge zemlje s niskim primanjima", navodi Dervis u izjavi, prenosi Reuters.

Cijene hrane i jestivog ulja povećane su za sto posto tokom prošle godine u Bangladešu.

Naftni proizvodi koje subvencionira država također su poskupjeli za 22 posto.

Oko 40 posto bangladeškog stanovništva živi ispod linije siromaštva, trošeći skoro 70 posto svojih primanja na hranu.

Dervis je izjavio da je Bangladešu potrebna još obimnija međunarodna pomoć "jer se bori da uspostavi demokratiju u zemlji".

"Ono što se dešava ovdje posebno je značajno za narod Bangladeša, ali i uspjeh demokratskog Bangladeša može prevazići političke i ekonomske probleme i postati primjer drugim zemljama s niskim primanjima, muslimanskom svijetu i mnogim drugim zemljama koje se suočavaju sa sličnim problemima", izjavio je Dervis.

Bangladeš, koji trenutno predvodi vlada podržana vojskom, planira održati izbore u ovoj godini nakon što se okonča borba protiv korupcije u toj siromašnoj zemlji.

U decembru je prosječan rast cijena hrane u Bangladešu dostigao 16 posto, sudeći po zvaničnim podacima.