Svijet
0

UN: Dokaz o ljudskom utjecaju na klimatske promjene je "nedvosmislen"

FENA
UN-ov Međunarodni panel o klimatskim promjenama (IPCC) saopćio je u svom izvještaju da je ljudski utjecaj na globalno zagrijavanje "nedvosmislen".

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji je zvanično objavio izvještaj u španskom gradu Valencia, pozvao je na hitnu akciju, kazavši: "Vjerujem da smo na rubu katastrofe ako ne djelujemo", prenosi RTTNews.

Izvještaj IPCC-a nagovještava da će se pojačati intenzitet već vidljivih posljedica globalnog zagrijavanja, kao što su toplotni talasi, oluje, tropski cikloni i dizanje nivoa mora, te da će postati neizmjenjive.

IPCC predviđa da će do 2100. prosječna temperatura globalno porasti od 1,1 do 6,4 Celziusa, dok će nivo mora porasti između 18 i 59 centimetara. Dalje u izvještaju se kaže da nijedna zemlja neće izbjeći katastrofu i da će najsiromašnije nacije biti najviše pogođene.

Dešavanja poput topljenja glečera, otapanje velikih količina snijega u alpskim regionima i istanjivanje arktičkog ledenog pokrivača tokom ljeta pokazuju da klimatske promjene već napreduju, kaže se u saopćenju.

Očekuje se da će IPCC-ovi zaključci ostvariti pritisak na ministre za okoliš i alarmirati ih kako bi se više zalagali za borbu protiv globalnog zagrijavanja tokom sljedećeg kruga pregovora na UN-ovoj klimatskoj konvenciji i Kjoto Protocolu u Baliju 3. decembra.