Den Haag
0

UN dobio rok od 18 sati za mišljenje o Kosovu

FENA
Države članice Ujedinjenih nacija (UN) imaju rok u petak do 18 sati da predaju svoje pravno mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Haagu, koji će odlučivati o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

U Međunarodnom sudu pravde, zbog povjerljivosti sudskog postupka, nisu mogli da kažu koje su zemlje do sada predale pismenim putem svoje izjave, ali su istakli da će početkom sljedeće sedmice biti objavljen broj i spisak država koje su to učinile.

Predstavnici pravnog tima Srbije dostavit će u petak Međunarodnom sudu pravde pravni podnesak s pratećom dokumentacijom, u kojoj se iznose činjenice o nastanku, razvoju i raspletu krize na Kosovu. Ova dokumentacija ima oko 700 stranica i sadrži 83 dokumenta koji pokazuju šta se tokom 20. vijeka događalo u južnoj srpskoj pokrajini, rečeno je Tanjugu u pravnom timu.

Na poziv suda, pravni tim vlasti na Kosovu predat će dokument od oko 500 stranica u pokušaju da dokaže kako nezavisnost Kosova ima utemeljenje u međunarodnom pravu.

Ovaj podnesak će biti tretiran kao "pisani doprinos", čime Sud pokazuje da Kosovo nema status države. Prema riječima portparola vlade u Prištini Vlore Chitaku, riječ je o "ozbiljnom i profesionalnom dokumentu" s argumentacijom iz različitih oblasti kojom albanska strana nastoji dokazati "legalnost nezavisnosti Kosova".

Prema nezvaničnim informacijama, do sada je dvadesetak država predalo svoje pravno mišljenje sudu, a očekuje se da to tokom dana uradi još zemalja. Tanjugu je u ambasadama Rumunije i Španije u Beogradu potvrđeno da će te dvije države iznjeti svoj stav pred Međunarodnim sudom pravde, a i Francuska je u srijedu objavila da će to učiniti.

Kosovske vlasti jednostranom odlukom proglasile su nezavisnost 17. februara prošle godine, a njihovu odluku do sada je podržalo 57 država, podsjeća Tanjug.