Njemačka
0

UN će raspravljati o novim sankcijama protiv Zimbabvea

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija iduće sedmice će raspravljati o novim sankcinjama protiv Zimbabvea, nakon oštro osuđivanog drugog kruga predsjedničkih izbora sa samo jednim kandidatom koji se održava u petak, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier je izjavio da su se ministri vanjskih poslova Grupe osam industrijski razvijenih zemalja složili da vlada koja ne zastupa volju naroda ne bi trebala biti prihvaćena od međunarodne zajednice, javio je Reuters.

"Ovo je povezano s objavom Sjedinjenih Država, koje trenutno predsjedaju Vijećem sigurnosti, da će počevši od narednog ponedjeljka biti raspravljano o novim sankcijama", izjavio je Steinmeier novinarima.

Predsjednik Robert Mugabe prkosi međunarodnim pozivima da odustane od izbora nakon što se opozicijski lider Morgan Tsvangirai, koji je porazio Mugabea u prvom krugu glasanja u martu, povukao iz drugog kruga nakon nasilja i zastrašivanja pristalica njegovog Pokreta za demokratske promjene (MDC) od pristalica vladajuće ZANU-PF stranke.