Svijet
44

UN: Alep bi mogao biti uništen do Božića, ne dozvolite novu Srebrenicu

Klix.ba
Staffan de Mistura (Foto: EPA)
Staffan de Mistura (Foto: EPA)
Cijeli istočni dio sirijskog grada Alepa mogao bi biti uništen do Božića ukoliko se nastavi žestoko bombardovanje koje podržava Ruska Federacija, rekao je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura.

U govoru održanom u Ženevi, De Mistura je kazao da su razmjere ljudskog stradanja u gradu nemjerljive te da svijet mora izbjeći novu Srebrenicu ili Ruandu.

On je dodao da želi lično otići u istočni Alep i preostale islamističke borce ispratiti iz grada ukoliko bi to značilo prestanak bombardovanja koje izvode snage Bašara al Asada.

"Historija će žustro suditi sirijskoj vlasti i Rusiji ukoliko iskoriste prisustvo 900 bivših boraca Al-Nusra Fronta kao izgovor za uništavanje grada i ubistvo 275.000 građana, od čega 100.000 čine žene i djeca", rekao je de Mistura.

On je rekao da će za dva do dva i po mjeseca, ukoliko se razaranje nastavi, istočni dio grada biti uništen, a hiljade civila, ne terorista, će biti ubijeno, dok će hiljade ljudi ostati bez domova.

Istočni Alep nalazi se pod kontrolom pobunjeničkih snaga, uključujući i terorističke organizacije. ostatak grada i okoline kontrolišu sirijske snage, što od istočnog Alepa kreira enklavu. U enklavi se prema procjenama UN-a nalazi nekoliko stotina hiljada civila koji trpe svakodnevno bombardovanje.