Svijet
0

UN: 852 miliona gladnih - sramota za čovječanstvo

FENA
Usprkos jasnim obećanjima da će glad u svijetu biti iskorijenjena, broj izgladnjelih neprestano se povećava i već je dostigao 852 milliona gladnih, a od nedostatka hrane na planeti svakih pet sekundi umre po jedno dijete, saopćile su u petak Ujedinjene nacije.

"To je sramora za čovječanstvo, posebno kada se u obzir uzmu procjene da bi naša planeta mogla prehraniti dvostruko više od šest milijardi stanovnika samo kad bi se hrana bolje raspodijelila", izjavio je specijalni izvještač UN-a Jean Ziegler, prenijele su agencije.

Ziegler je naveo da polovina od ukupnog broja gladnih živi na već osiromašenom zemljištu, da su fondovi UN-a za pomoć gladnima uglavnom prazni, te da SAD i Evropa, u kompliciranom sistemu subvencija proizvođačima, suštinski, bacaju svake godine hranu vrijednu 349 milijardi dolara.

"Sramota je za čovječanstvo, koje je iz dana u dan sve bogatije, da šest miliona djece mora umrijeti zbog neuhranjenosti ili bolesti koje su posljedica gladi, i to prije pete godine života", rekao je Ziegler.