Kraj kralja cipela
0

Umro Tomas Bata

FENA
Tomas Bata, sin osnivača međunarodne firme za proizvodnju cipela Bata, umro je u 93. godini u Torontu, gdje je živio, objavili su u ponedjeljak češki mediji pozivajući se na lokalnu upravu Fondacije Bata.

"Uspio je da izađe na međunarodnu scenu, usprkos nepovoljnoj situaciji u njegovoj rodnoj zemlji i postane simbol uspjeha", komentirao je češki predsjednik Vaclav Klaus u zvaničnom saopćenju, prenio je AFP.

Tomas Bata je više od 30 godina upravljao sudbinom porodičnog carstva koje su osnovali njegov otac i ujak 1894. godine u Zlinu, u Moraviji, na istoku zemlje.

Kada je komunistički režim poslije Drugoga svjetskog rata nacionalizirao češku imovinu porodice Bata, Tomas J. Bata je otvorio sjedište firme u Torontu i nastavio da je razvija po cijelom svijetu, sve do penzije 2002. godine.

Njegov sin Tomas G. Bata ga je naslijedio na čelu firme koja danas ima 40 pogona u 26 zemalja, 5.000 prodavnica i 40.000 zaposlenih, prema podacima objavljenim na internetskoj stranici firme.

Od odlaska u penziju Tomas J. Bata je posvetio dosta energije za rehabilitaciju svoga ujaka Jana Antonina optuženog za saradnju s nacistima.

Trudio se, također, ali bezuspješno, da dobije obeštećenje od češke države za imovinu koju mu je oduzeo komunistički režim.