Svijet
637

Umro talijanski milijarder i vlasnik Nutelle Michele Ferrero

Klix.ba
Michele Ferrero
Michele Ferrero
Najbogatiji Talijan i vlasnik globalnog carstva čokolade i slatkiša, Michele Ferrero, umro je danas u 89. godini.

Smrt Ferrera je otvorila pitanje nasljedstva i potencijalnih problema u Ferrero grupacije koju kontroliše porodica, a koja bilježi prodaju u vrijednost od osam milijardi eura. Biznis je konstantno napredovao uprkos najdužoj talijanskoj recesiji od Drugog svjetskog rata.

Ferrero je "otac" namaza od lješnjaka i čokolade, popularne Nutelle, Ferrero Rocher pralina, Kinder jaja i Tic Tac bombona. Malu provincijsku fabriku čokolade je pretvorio u najvredniju talijansku privatnu kompaniju.

Milijarder je umro danas u Monacu nakon višemjesečne bolesti.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella je rekao da ga je duboko potresla Ferrerova smrt.

Twitter je preplavljen porukama ljudi širom svijeta koji su zahvalili Ferreru što je njihove živote "učinio slatkim". Njegov sin Giovanni je postao izvršni direktor čokoladnog carstva nakon što je njegov brat Pietro, izabrani nasljednik, umro od infarkta 2011. godine dok je vozio bicikl u Južnoj Africi.

Godine 2013. je Giovanni demantovao glasine da je švicarska kompanija Nestle pokušala kupiti kompaniju Ferrero te je jasno rekao da prodaje neće biti. No, insajderi tvrde da je on mnogo manje zainteresovan da vodi kompaniju u odnosu na njegovog brata.

Michele Ferrero je bio čovjek koji nije mnogo govorio, ali je bio izuzetno sposoban. Malu kompaniju je uspio pretvoriti u globalnog giganta. Imao je reputaciju snažnog lidera, ali je bio poznat po tome što je svojim zaposlenicima pružao odlične uslove za radi i što je pomagao zajednici.

Do prije nekoliko godina Ferrero je svakodnevno helikopterom dolazio iz vile u Monte Carlu u sjedište kompanije u Albi na sjeverozapadu Italije. Probavao je ukuse i pomagao u dizajniranju novih proizvoda. Nikada nije ni pomišljao da proda kompaniju, koja je osnovana 1946. godine. Prije nekoliko godina je razmišljao o kupovini britanskog rivala Cadburyja, koji je prisutan u 53 zemlje.

Magazin Forbes je opisao Ferrera kao najbogatijeg poslastičara na planeti. Njegova porodica je rangirana na 30 mjesto Forbesove liste najbogatijih na svijetu, a njihovo bogatstvo se procjenjuje na 20,4 milijarde eura.