Svijet
0

Umro slavni novinar NBC-a Tim Russert

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od vodećih američkih televizijskih novinara Tim Russert, šef washingtonskog dopisništva TV mreže NBC i dugogodišnji voditelj emisije "Meet the Press", umro je u petak od posljedica srčanog udara kojeg je pretrpio u redakciji.

Russert, 58-godišnji urednik, novinar i analitičar, glasovit po beskompromisno nezgodnim pitanjima političkim moćnicima, pripremao je priloge za nedjeljnu emisiju "Meet the Press", kada se srušio, javili su američki mediji.

Odvezen je u washingtonsku bolnicu Sibley Memorial, gdje pokušaji reanimacije nisu dali rezultata, izvijestio je NBC.

Russertov liječnik Michael Newman izjavio je da je uzrok infarkta začepljenje koronarne arterije, te da je Russertu ranije dijagnosticirana asimptomatska bolest koronarnih arterija, koja je kontrolirana lijekovima i vježbom.

NBC je prekinuo program da objavi Russertovu smrt, koja je teško pogodila njegove kolege.

"Russert je bio jedan od vodećih političkih novinara i analitičara svoga vremena", rekao je Tom Brokaw, dugogodišnji voditelj 'dnevnika' NBC-a, emisije "Nightly News", objavljujući smrt kolege.

"Naša srca su slomljena. Ja ne mogu zamisliti novinarstvo u Americi bez Tima Russerta", rekla je Andrea Mitchell, jedna od vodećih političkih novinara s NBC-a, u emotiranoj izjavi o smrti svog dugogodišnjeg kolege.

Predsjednik George W. Bush, koji je obaviješten o Russertovoj smrti tokom večere u Parizu, odao mu je počest kao "tvrdokornom i marljivom novinaru", koji je uvijek bio "dobro informiran i išao do kraja u svojim intervjuima", te bio iznimno duhovit na setu gdje se radio intervju.

"Nije bilo boljega za intervjue na televiziji, niti promišljenijeg čovjeka među novinarima i bio je tako dobar čovjek", izjavio je demokratski predsjednički kandidat Barack Obama.

Russert je bio i potpredsjednik NBC-a, a ove ga je godine magazin Time uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi u svijetu.