U 78. godini
0

Umro Sergio Bonelli, tvorac Zagora, Texa i Mister Noa

SRNA
Sergio Bonelli, poznati italijanski izdavač stripova "Tex Viler" i "Dylan Dog" i tvorac popularnih strip junaka Zagora i Mister Noa, umro je jutros u Monci, u blizini Milana, u 78. godini, objavili su italijanski mediji.

Bonelli je umro u bolnici u Monci u koju je primljen prije nedjelju dana.

Bio je oženjen, a njegov sin   David zadužen je za marketing u izdavačkoj kući "Sergio Bonelli editore" čije sjedište je u Milanu.

Bonelli je rođen u 2. decembra 1932. godine u Milanu. Sin je Giana Luigija Bonellija, koji je 1948. stvorio lik Teksa Vilera, teksaškog rendžera koji postaje vođa plemena Navaho i brani slabe. 

Sergio je počeo da radi veoma mlad u porodičnoj izdavačkoj kući, prvo  kao kurir i radnik u skladištu, a 1957.godine dolazi na čelo izdavačke kuće "Čepim" /Cepim/, koja kasnije mijenja ime u "Segio Bonelli editore".

Kako bi se distancirao od svog slavnog oca, često je svoje radove potpisivao pod pseudonimom Guido Nolita. 

Kao scenarista, pod imenom Guido Nolita, stvorio je likove kao što su Zagor (1961), mješavina vestern junaka i Tarzana, i Mister Noa (1975), bivšeg američkog vojnika koji pedesetih  godina 20. vijeka  živi u brazilskoj Amazoniji.
Dnevnik "Republika" navodi da je Mister No lik koji "predstavlja momenat prekida sa tradicijom izdavačke kuće koju je osnovao njegov otac".

 "Vojnik Jerry Drake je antijunak, veoma human i veoma daleko od nepogrešivih junačkih figura kao što je Tex Viler", navodi "Republika".

Bonelli je prvi scenarista koji je zamijenio svog oca na mjestu scenariste stripa "Tex Viler", koji  je i danas jedan od najprodavanijih stripova u Italiji.