Argentina
0

Umro pisac i borac za ljudska prava Ernesto Sabato

SRNA
Ernesto Sabato (Foto: AP)
Ernesto Sabato (Foto: AP)
Argentinski pisac Ernesto Sabato, čiji se roman "Tunel", smatra klasikom egzistencijalizma i koji je predvodio istragu zločina, koje su počinili vojni diktatori u zemlji, umro je danas u 99. godini, javili su lokalni mediji.

"Ljudska vrsta ne može da živi bez heroja, mučenika i svetaca", rekao je svojevremeno Sabato, intelektualac poznat kao neumorni aktivista za pravdu i ljudska prava.

Sabato, koji se školovao za ljekara prije nego je postao pisac, napisao je tri romana - "Tunel" 1948. godine, "O herojima i grobljima" 1961. godine i "Abadon: Istrebljivač" 1974. godine.

Nakon zloglasne vojne uprave u Argentini koja je trajala od 1976. do 1983. godine Sabato je izabran da predsjedava Nacionalnom komisijom o nestalima /KONADEP/, koja je istraživala sudbinu desetina hiljada Argentinaca, koji su nestali u vojnim zatvorima gdje su mučeni i ubijani.

Komisija je sastavila izvještaj na oko 50.000 strana sa jezivim svjedočenjima o otmicama, mučenju i silovanju bilo koga ko je pokazao i najmanje simpatije prema ljevičarskim gerilcima.

Rezultati njihove istrage i preporuke da vojnicima "Prljavog rata" treba da se sudi i da se kazne objavljeni su 1984. godine u knjizi "Nikad više".

Samom Sabatu nije odgovaralo što je u centru pažnje i što su ga omladina i argentinski studenti gledali kao idola.
Obožavan od strane političke ljevice Sabato, ipak, nikad nije prihvatio partijsku funkciju.

"Ja ne pripadam nijednoj partiji, ja samo podržavam ono što smatram da je dobro za ovu bolešljivu zemlju i osuđujem sve ča sime se ne slažem, svu prljavštinu, korupciju i dvoličnost", rekao je on.

On se priklonio nadrealizmu, a odbacio nauku u korist pisanja.

Njegov prvi roman "Tunel", koji je pozdravljen kao klasik egzistencijalizma, donio mu je pristalice i pobornike kao što su Thomas Mann i Albert Camus.