Svijet
0

Umro Papa Ivan Pavao II

Sarajevo-X/NINA
Papa Ivan Pavao II., 264. nasljednik sv. Petra, preminuo je sinoć u 21.37 sati u svom apartmanu na trećem spratu Apostolske palače u Vatikanu.

Sveti Otac je krajem januara ove godine dobio gripu koja je, zbog Papine starosti i Parkinsonove bolesti od koje godinama boluje, ubrzano napredovala. Sveti Otac primljen je u noći 1. na 2. februara u rimsku kliniku Gemelli u kojoj se svaki put liječio još od atentata 1981.

Sredinom februara Ivan Pavao II. je prevezen u bolnicu nakon pojave recidiva gripe i krize s disanjem. Papino se zdravstveno stanje pogoršavalo te je istog dana podvrgnut traheotomiji kako bi mu se olakšalo disanje. Traheotomija je manji hirurški zahvat kojim se stavlja cjevčica u dušnik kako bi se omogućio direktan ulazak zraka u pluća.

Službeni Vatikan obavio je kako Sveti Otac jedno vrijeme neće moći govoriti izražavajući nadu u uspješan oporavak. Ivan Pavao II. već se 27. februara pojavio na prozoru bolničke sobe blagoslivljajući vjernike.

Papini bliski saradnici govorili su o brzom oporavku i najavljivali pojavljivanje Svetog Oca na uskrsnim misama i obredima. Međutim, Papa nije održao opću audijenciju na Veliku srijedu, 23. marta, jer mu se stanje ponovo pogoršalo. To je ujedno bila i prvo propuštanje opće audijencije u njegovih 27 godina pontifikata.

Stanje Svetog Oca iz trenutka u trenutak je lošije, a 1. aprila mu otkazuju bubrezi, nakon čega je doživio i septički šok. Krvni pritisak mu se naglo spušta, a slijedi i srčani udar. Ured za novinare Svete Stolice sinoć je objavio kako Papa ima temperaturu, nakon čega je oko 22 sata stigla potvrda da je Ivan Pavao II. preminuo.

Papa se u svojim posljednjim trenucima, kako je istaknuo predstojnik Ureda za novinare Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls, najvjerojatnije obratio mladima. «Tražio sam vas i vi ste došli k meni. Zahvalan sam vam zbog toga», riječi su Ivana Pavla II. upućene mladima koji su se na Trgu sv. Petra, ali i u cijelom svijetu, okupili moliti za svog duhovnog vođu.