Ni u Japanu nije sve idealno
13

Umro nakon što ga je u dva sata 25 bolnica odbilo primiti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sedamdesetpetogodišnji Japanac zvao je hitnu pomoć zbog problema sa disanjem, ali umjesto da poslije toga bude primljen u neku bolnicu, čovjek je umro nakon što ga je 25 njih odbilo čak 36 puta.

Nesretni čovjek se vozio uokolo dva sata kako bi pronašao ljekara koji će ga pregledati, ali nažalost to je završilo kobno.

Kako izvještava Rocketnews24, čovjek koji je živio sam u gradu Kuki u provinciji Saitama, počeo je zvati hitnu pomoć oko ponoći. Vozilo hitne je ubrzo stiglo do njegove kuće, međutim 25 bolnica u tom području odbilo ga je primiti, pravdajući se nedostatkom kreveta ili nedostatkom ljekara koji bi ga mogli prihvatiti kao svog pacijenta.

U neke bolnice su se iznova vraćali da pokušaju još jednom, ali ponovo su čuli isti odgovor - nema mjesta za pacijenta.

Ljekari hitne pomoći napokon su, nakon dva sata, pronašli bolnicu u susjednoj regiji Ibaraki, međutim, muškarac je proglašen mrtvim neposredno nakon što je hospitaliziran.

Ovaj slučaj je ponovo izazvao niz reakcija na japanski sistem zdravstvene zaštite, jer nesretni čovjek iz grada Kuki nije prvi koji je umro nakon što je pomoć zatražio u lokalnim bolnicama. Prema pisanju Huffington Posta, 69-godišnji Japanac je umro 2009. godine nakon što je pretrpio povredu glave. Ljekarsku pomoć je zatražio u 14 bolnica, ali svih 14 ga je odbilo liječiti navodeći razloge jednake razlozima u slučaju nesretnika iz grada Kuki.

U izvještaju japanske vlade iz 2007. godine stoji podatak da je 14.000 pacijenata minimalno tri puta odbijeno prije nego što ih je neka bolnica konačno prihvatila i ukazala im medicinsku pomoć.