Svijet
3

Umro nacistički zločinac Heinrich Boere

FENA
Heinrich Boere
Heinrich Boere
Bivši njemački SS-ovac Heinrich Boere, osuđen 2010. godine na doživotni zatvor zbog ubistva tri holandska civila, umro je u 92. godini, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo pravosuđa Sjeverne Rajne-Vestfalije.

"Umro je prirodnom smrću u nedjelju u jednoj zatvorskoj bolnici", precizirao je glasnogovornik regionalnog ministarstva u Duesseldorfu.

Nakon 60 godina bježanja od suđenja, Heinricha Boerea je jedan njemački sud osudio 2010. godine na doživotnu kaznu.

Bivši nacist, koji je živio slobodno u Njemačkoj, osuđen je na smrt u odsustvu 1949. godine u Holandiji, a kazna je zatim preinačena u doživotni zatvor.

Kako Njemačka ne izručuje svoje državljane odbila je da ga izruči Holandiji radi izdržavanja kazne.

Boere se pridružio SS-trupama 1940. godine u 18. godini i bio je jedan od posljednjih nacističkih zločinaca kojem se sudilo za zločine iz Drugog svjetskog rata.

Nikada nije osporio da je ubio tri Holanđanina 1944. godine, dok je Holandija bila pod nacističkom okupacijom, ali je izjavio da nije imao izbora i da je morao slušati naredbe i predstaviti ova ubistva kao odmazdu.

Heinrich Boere, koji se kretao u invalidskim kolicima, prebačen je 2011. godine u jednu njemačku zatvorsku bolnicu da u njoj služi kaznu.