Izrael
0

Umro kapetan broda "Egzodus"

FENA
Brod "Egzodus"
Brod "Egzodus"
Yitzak Aharonovitz, kapetan broda "Egzodus" koji je prevozio jevrejske imigrante u pokušaju da ih prebaci u Palestinu pod britanskim mandatom 1947., umro je u srijedu uveče u 86. godini.

Predsjednik Izraela Shimon Peres izjavio je da je Aharonovitz dao poseban doprinos državi Izrael.

"Egzodus" je isplovio iz Francuske jula pomenute godine s više od 4.500 osoba, uglavnom preživjelih u holokaustu i drugih raseljenih Jevreja, u tajnom pokušaju da dođu do Palestine.

U to vrijeme je Velika Britanija kontrolisala Palestinu i ograničavala useljavanje Jevreja, podsjećaju izraelski mediji.

"Egzodus" je bio primoran da vrati putnike u Evropu i izbjeglice su bile natjerane da se iskrcaju u Njemačku poslije više sedmica provedenih na moru.

Patnje izbjeglica su izazvale simpatije i negodovanje širom svijeta zbog toga su ih britanske vlasti prebacile na Kipar, gdje su ostale do stvaranja države Izrael 1948.

To je insipirisalo američkog pisca Leona Urisa da napiše roman"Egzodus" po kome je je Otto Preminger režirao film s Paulom Newmanom u glavnoj ulozi.

"Egzodus je bio produkt same njegove duše, on nije bio običan kapetan, već lider koji je dao putu karakter zahvaljujući svojoj vještini da rukovodi", rekao je Peres o pokojnom kapetanu broda.

Aharonovitz je rođen u Poljskoj 1923. i uselio se na teritoriju današnjeg Izraela 10 godina kasnije.

"Radio je na brodovima i uvijek je volio more", kazala je njegova kćerka Ella.