Svijet
0

Umro Jerry Falwell, konzervativni tv evangelistički propovjednik

FENA
Velečasni Jerry Falwell, kontroverzni američki televizijski evangelist i osnivač moćnoga političkog pokreta, umro je u utorak u dobi od 73 godine. Univerzitet Liberty, u Virginiji, objavio je njegovu smrt nakon što je bio nađen bez svijesti u svom uredu, na univerzitetu.

Prevezen je u bolnicu, ali pokušaji liječnika da ga ožive nisu uspjeli. Falwell je već duže vrijeme bolovao od srca.

Ovaj baptistički svećenik osnovao je Sveučilište Liberty i bio njegov predsjednik. On je također utemeljio i malu crkvu u Lynchburgu, u Virdžiniji, koja je prerasla u jednu od najvećih crkava u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik George W. Bush i prva dama Laura Bush u svom saopćenju u utorak su izrazili duboku ožalošćenost zbog smrti Jerryja Falwella. Rekavši da je Falwell živio životom vjere, Bush je pozvao ljude svih slojeva i porijekla da vjeruju u Boga i služe svojim zajednicama, prenijela je VoA.

Jerry Falwell je 1979. godine utemeljio društveno konzervativni lobistički pokret koji je nazvao "Moralna većina". Cilj pokreta je bila politička mobilizacija kršćana. On sam je postao istaknuto lice utjecajne političke skupine koju se nazivalo i "vjerskom desnicom". Ta je skupina milione ljudi registrirala kao glasače, te se dijelom smatra zaslužnom za izbor republikanskog predsjednika Ronalda Reagana 1980.

Na svojoj web stranici Jerry Falwell je pokret opisao kao "pro-life, za obitelj, za Izrael i za snažnu lobističku organizacijau za nacionalnu odbranu".

Kada je jedan drugi TV evangelist bio zatvoren zbog prevare, sredinom osamdesetih, Falwell je raspustio "Moralnu većinu" 1989. kako bi posvetio više vremena širenju svoje crkve, sveučilištu i drugim svećeničkim zadaćama. No, i dalje je ostao glasni društveni kritičar.

Jerry Falwell se našao pod jakim kritikama zbog primjedaba koje je izrekao nakon terorističkih napada na New York i Washington, 11. septembra 2001., u kojima je ustvrdio da su feministice, homoseksualci, lezbijke te Američka udruga za građanske slobode pomogli da se dogode ti napadi. Kasnije se ispričao zbog tih svojih izjava.