SAD
0

Umro Irving Kristol - guru američkog neokonzervativizma

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Irving Kristol, pisac, urednik i socijalni filozof, koji slovi za utemeljitelja američkog neokonzervativizma, umro je u petak u Washingtonu u 89 godini.

Kristol je kao osnivač, urednik i saradnik niza političkih magazina igrao važnu ulogu na intelektualnoj i političkoj pozornici SAD-a u posljednjih 50 godina, javila je u subotu Hina.

Bio je urednik magazina "Commentary" od 1947. do 1952., te suosnivač i urednik britanskog "Encountera". Bio je i izvršni potpredsjednik izdavačke kuće Basic Books 1960-ih, te profesor socijalne filozofije na Ekonomskom fakultetu sveučilišta New York.

Predsjednik George W. Bush odlikovao ga je Predsjedničkom Medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odlikovanjam.

Među mnogim djelima, autor je poznate knjige "Neokonzervativizam: Autobiografija jedne ideje".

Godine 2003., Kristol je u sedmičniku The Weekly Standard, čiji je urednik danas njegov sin William, napisao da je neokonzervatizam "pun nade a ne zatupljujući, okrenut budućnosti a ne nostalgičan, dok je njegov prevladavajući ton vedar, a ne odbojan i mrzovoljan. Njegovi heroji 20. stoljeća su Theodore Roosevelt, Franklin Delano Roosevelt i Ronald Reagan".

Za razliku od liberala, neokonzervatici su odbacivali većinu socijalnih programa predsjednika Lyndon Johnsona iz 1960-ih, no za razliku od tradicionalnih konzervativaca, podržavali su ograničenu socijalnu državu koju je uveo F.D. Roosevelt.