Svijet
0

Umro bivši francuski premijer Pierre Messmer

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši fransucki premijer Pierre Messmer, koji se nalazio na čelu vlade od 1972. do 1974. godine, umro je u srijedu u 91. godini života u bolnici u Parizu, saopćio je bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac.

Chirac je Messmera, koji je bio premijer dok se na čelu države nalazio George Pompidou, nazvao "državnikom koji je svim srcem bio posvećen svojoj zemlji".

"S njim je nestao jedan veliki Francuz, heroj borbene Francuske i oslobođenja Pariza", naveo je Chirac u saopćenju koje je prenio AP.

Sadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy nazvao je Messmera jednim od najvećih ljudi koji su služili Francuskoj.

"Pierre Messmer je prije svega bio veliki borac koji je među prvima stao iza generala (Charlesa) De Gaullea", rekao je Sarkozy.

Messmer je pristupio francuskom Pokretu otpora 1940. godine, da bi kasnije iz okupirane zemlje pobjegao u Englesku, odakle je sudjelovao u velikim akcijama u sjevernoj Africi i desantnoj operaciji u Normandiji 1944. godine.

Nakon rata Pompidou ga je 1972. godine imenovao za premijera, a poslije isteka mandata 1974. godine i Pompidouove smrti, Messmer je odbio da se kandidira na predsjedničkim izborima i praktično se povukao iz politike.