Austrija
0

Umro bivši čuvar u nacističkim logorima protjeran iz SAD-a

FENA
Bivši čuvar u nacističkim logorima Josias Kumpf, optužen za sudjelovanje u ubijanju 8.000 Židova u Poljskoj 1943. godine, umro je u četvrtak u 84. godini u Austriji u koju je protjeran iz SAD-a u martu, objavio je sedmičnik Profil na svojoj internetskoj stranici.

Bivši SS-ovac je umro u bolnici Wilhelminenspital u Beču, objavio je sedmičnik pozivajući se na Kumpfovog "agenta" čije ime nije precizirano.

Josias Kumpf je protjeran iz SAD-a u martu, nakon što mu je oduzeto američko državljanstvo koje je dobio 1964. godine.

Američki ured za specijalne istrage, specijaliziran za lov na bivše naciste, utvrdio je 2003. godine da je on bio čuvar u logorima Sachsenhausen i Trawniki u Poljskoj, gdje je sudjelovao u ubijanju 42.000 Židova.

On je pred američkim istražiteljima priznao da je sa 18 godina učestvovao u ubijanju 8.000 Židova, među kojim je bilo 400 djece, "pazeći da ne pobjegnu oni koji su bili napola živi ili su se grčili".

Austrijsko pravosuđe je odustalo od suđenja zbog propisa da se ne sudi za zločine osobama koje su ih počinile dok su bile mlađe od 20 godina.

Rođen u Srbiji, Josias Kumpf se priključio jednoj SS-jedinici u 17. godini. Napustio je Austriju 1956. godine i odselio u Wisconsin gdje je pronađen 50 godina kasnije.