Samuel Huntington
0

Umro autor 'Sukoba civilizacija'

FENA
Američki stručnjak za politiku Samuel Huntington, koji je svojom kontroverznom knjigom "Sukob civilizacija" izazvao veliku pažnju, preminuo je u 82. godini, saopćio je u subotu Harvardski univerzitet.

Huntington, koji je 58 godina predavao na Harvardu, prije nego što je penzioniran 2007., umro je u srijedu u medicinskoj ustanovi u Massachusettsu, objavljeno je na internetskoj stranici univerziteta.

U knjizi "Sukob civilizacija i ponovno uspostavljanje svjetskog poretka", objavljenoj 1996. na osnovu članka koji je 1993. izašao u vanjskopolitičkom magazinu, Huntington je podijelio svijet na suparničke civilizacije, zasnovane većinom na religijskim tradicijama - kršćanstvu, islamu, hinduizmu i konfučijanizmu, napisavši da je sukob među njima neizbježan.

Njegovo bavljenje religijom prije nego ideologijom, kao izvorom konflikta u vremenu posle hladnog rata, izazvalo je široku debatu o vezama između Zapada i islamskog svijeta, naročito poslije napada na SAD 11. septembra 2001.

"Držim se svog argumenta da kulturni identiteti, antagonizmi i zajednice ne samo da igraju ulogu nego igraju glavnu ulogu u odnosima među državama", rekao je Huntington 2007. za magazin "Islamika".

Huntingtonova knjiga objavljena 2004. "Ko smo mi? Izazovi američkog nacionalnog identiteta" također je izazvala spor tvrdnjom da masovan priliv imigranata iz Meksika u SAD predstavlja prijetnju za tradicionalni američki identitet i nacionalno jedinstvo, naveo je Reuters.

Huntington, koji je bio autor, koautor ili izdavač 17 knjiga, radio je 1977. i 1978., u vrijeme predsjednika Jimmyja Cartera u Bijeloj kući kao koordinator sigurnosnog planiranja za Nacionalno vijeće sigurnosti.

Samuel Phillips Huntingon rođen je 18. aprila 1927. u New Yorku. S 18 godina diplomirao je na uglednom univerzitetu Yale, a na Harvardu je počeo raditi s 23 godine. Izvan SAD-a najviše je poznat po svojoj tezi o sukobu civilizacija o čemu je 1996. objavio rad koji je preveden na 39 jezika. U njemu iznosi zamisao da u svijetu nakon hladnog rata više neće ratovati nacionalne države, već će se stvarati kulturne i vjerske razlike među najvećim civilizacijama.