Svijet
5

Umro američki sveštenik čija je kćerka izjavila da Bog mrzi Bosnu

Klix.ba
Fred Phelps Sr.
Fred Phelps Sr.
Fred Phelps Sr., omraženi osnivač baptističke crkve Westboro u SAD-u, umro je u 84. godini života, javili su američki mediji.

Radi se o čovjeku koji je osnovao malu crkvu u Kansasu, a on i njegova malobrojna vjerska zajednica predvodili su kampanje i proteste ispunjene mržnjom prema homoseksualcima, oboljelima od AIDS-a, američkim vojnicima poginulim u ratovima i njihovim porodicama.

Pastor Phelps i njegova porodica, koja je u suštini predvodila crkvu, iskazivali su otvorenu mržnju prema Jevrejima, muslimanima, katolicima, Amerikancima, Šveđanima... gotovo svima koji nisu dio njihovog propovjedanje vjere i njihove crkve. Protestovali su i mrzili sve pa i Bosnu i Hercegovinu i Bosance. Phelps i njegova porodica su proglašavani najomraženijim ljudima u SAD-u.

Margie Phelps, kćerka osnivača ove crkve, čije akcije su privukle pažnju cijelog svijeta kao i osude sa svih strana, izjavila je za AP da je njen otac umro u srijedu navečer ne dajući više detalja.

Phelps i njegova porodica su praktično testirali do koje granice ide sloboda govora te kršili općeprihvaćene društvene norme ponašanja, pišu američki mediji. Propagirali su da je smrt američkih vojnika u Iraku Božja kazna društvu koje toleriše homoseksualnost.

"Hvala Bogu na mrtvim vojnicima" bio je transparent kojeg su nosili dolazeći na sahrane širom SAD-a.

Njegova kćerka Shirley Phelps, glasnogovornica baptističke crkve Westboro, prije nekoliko godina je dala intervju za bh. magazin Start u kojem je kazala kako Bog mrzi Bosnu.

Na pitanje novinara Starta koji je problem crkve kojoj pripada sa svim ovim državama odgovorila je: "Sve te države odbacile su standarde Božje kako bi poštovali sebe i svoje idole, a ne pravog Boga – prihvatili su zavist, a to je loša ideja!"

Dodala je da ne podržavaju nijednu zemlju i da služe samo Bogu.

Na pitanje Mrzi li Bog Bosnu, odgovorila je: "Da! Možete vidjeti prokletstvo na cijeloj toj naciji! Nije blagodat kad neki čudaci pokušavaju izbrisati cijeli jedan dio tvog naroda. Smrt i čemer svud naokolo! Mnogi ljudi su tamo ubijeni, a i sve je to Božja volja. Vaš narod je također zanemario božje standarde i Bog ih je prokleo. Ekonomska trauma je drugi razlog. Islamski fašisti su preuzeli mnoge stvari i ne upravljaju njima prema božjim standardima. Sve to Bog vidi i sada snosite posljedice toga! To je neoboriv dokaz da Bog mrzi Bosnu!"

Phelpsu i njegovim kćerkama je bio, primjera radi, zabranjen ulazak u Veliku Britaniju zbog izazivanja mržnje.

Protesti koje su u posljednje vrijeme organizirali su manje-više bili ingnorisani. Prema tvrdnjama članova njegove porodice, Phelps je umro u ustanovi za liječenje i njegu staraca.

Njegova kćerka Margie je izjavila da neće biti organizirana sahrana i njegov ispraćaj. Fred Waldron Phelps je rođen 1929. godine u mjestu Meridian u Mississippiju u SAD-u.