Svijet
0

Umro američki naučnik Edward Lorenz

FENA
Američki naučnik Edward Lorenz, kojeg smatraju ocem teorije haosa, umro je u srijedu u 90. godini, saopćio je Massachusetts Institute of Technology (MIT) na kojem je naučnik predavao.

Meteorolog Lorenz je umro od raka u svom domu u Cambridgeu.

Radeći kao meteorolog u MIT-u, on je 1963. godine otkrio da se može postići haotično ponašanje sa samo tri varijable i tako pokazao kako vrlo kompleksna dinamika može da se pojavi u nekom jednostavnom sistemu, što je ideja koju je intuitivno predvidio francuski matematičar iz 19. stoljeća Henri Poincare (Anri Poenkare).

Na taj način, slabe razlike u dinamici atmosfere mogu da izazovu velike posljedice.

Ovakva razmišljanja su ga dovela do formulacije onoga što je danas poznato kao "efekt leptira". On je koristio taj termin u studiji objavljenoj 1972. godine pod azivom: "Predvidivost: da li mahanje krila jednog leptira u Brazilu može da izazove tornado u Meksiku?"

Ova otkrića Edwarda Lorenza su obilježila početak novog istraživačkog polja koje je imalo veliki utjecaj ne samo na matematičare nego, virtualno, na biologiju, fiziku i duštvene nauke.

U meteorologiji njegova teorija je dovela do zaključka prema kojem je temeljno moguće da se predvide meteorološke promjene u naredne dvije do tri sedmice, s razumnim stepenom tačnosti.

Pri dodjeli nagrade Kyoto za 1991. godinu ocjenjivački je sud opisao teoriju haosa kao "jednu od najdramatičnijih promjena u gledanju čovječanstva na prirodu od Isaaca Newtona".