Svijet
159

Umro Alexander Shulgin, "kum ecstasyja"

Klix.ba
Hemičar Alexander Shulgin, koji je sintetizirao MDMA, odnosno ecstasy, popularnu drogu na partyjima, umro je u 89. godini od raka jetre.

Shulgin je sintetizirao i testirao preko 200 psihodeličnih lijekova, a nadimak "kum ecstasyja" je dobio nakon što je 1976. godine doradio hemijski spoj te ga testirao na sebi.

Shulgin je studirao organsku hemiju na Harvardu, a nakon povratka iz američke mornarice poslije Drugog svjetskog rata doktorirao je biohemiju na Univerzitetu California.

Na početku svoje karijere radio je za kompaniju Dow Chemical gdje je razvio prvi biorazgradivi pesticid.

No, u tom periodu počeo je i eksperimentisanje sa psihoaktivnim spojevima.

Lijekove koje je razvijao testirao je na sebi te pozivao manji broj prijatelja da mu se pridruže u "degustiranju".

Do 1960. godine razvio je i testirao stotine "preparata".

Nakon što je napustio kompaniju Dow, nastavio je sa svojim eksperimentima, ali je radio i kao profesor na univerzitetima.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća razvio je novu metodu sintetiziranja i svijetu predstavio MDMA, najčišći oblik ecstasyja. Inače hemijski spoj MDMA je još 1912. godine patentirala farmaceutska kompanija Merck, ali učinak nije bio istražen na ljudima.

Testiranje je započeo Shulgin, najprije na sebi, a zatim je svoj recept predstavio prijatelju i terapeutu Leu Zeffu koji je koristio manje doze ecstasyja u svojoj praksi, a ubrzo se pročulo o efektima te droge koja je najprije predstavljena psiholozima diljem SAD-a.

Drogu danas najčešće koriste "partijaneri" kako bi mogli plesati cijelu noć. Također, zabilježeno je i više smrti usljed korištenja ecstasyja.

Vijest o smrti "kuma ecstasyja" objavila je njegova supruga Ann, koja je istakla da je umro u svom domu u sjevernoj Kaliforniji, objavio je BBC.