Holandija
0

Umrla žena koja je skrivala Annu Frank

Sarajevo-x.com
Miep Gies
Miep Gies
Nakon kratke bolesti umrla je Miep Gies, žena koja je postala poznata po tome što je dvije godine skrivala Annu Frank i njenu porodicu od nacista. Kasnije je bila veliki borac za pravdu, toleranciju i mir. Uspjela je da sačuva Annine dnevnike koji su kasnije objavljeni i postali bestselleri.

Njenu smrt zvanično je potvrdio glasnogovornik muzeja "Anna Frank" iz Amsterdama. Umrla je u 100. godini života, navodno u staračkom domu, što nije potvrđeno iz muzeja.

Gies je bila jedna od rijetkih nejevrejki koje su se trudile da obezbijede hranu, potrepštine i knjige tajnom skloništu u kojem su se Anna, njena porodica i još pet Jevreja krili tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon što je sklonište pronašla njemačka policija, Gies je pokupila Annine bilješke i zaključala ih u ormarić. U dnevniku su bili detalji iz života nesretne djevojčice u periodu od 12. juna 1942. do 1. augusta 1944. godine.

Nakon što je dnevnik bio objavljen, Gies je dugo promovisala toleranciju. Govorila je da je spašavajući Annu i njenu porodicu pokušavala da spasi sve Jevreje iz Holandije. To što uradila za nju je bila savršeno normalna stvar i nikad se zbog toga nije pokajala, izjavila je više puta Gies.