Epidemija ne jenjava
0

Umrla prva žrtva bakterije E. coli izvan Njemačke

FENA
Bakterija E. coli uzela je svoju prvu žrtvu izvan Njemačke. U Švedskoj je preminula 50-godišnja žena zaražena istom bakterijom, piše Local.

Nesretna žena smrtonosnom bakterijom zarazila se tokom putovanja u Njemačkoj, a u bolnicu Soedra Aelvsborgs u Boraasu blizu Goeteborga je primljena 29. maja. U Švedskoj je od E. coli bakterije zaraženo 40 osoba.

Istraživači s njemačkog univerziteta u Muensteru izvijestili su da su osmislili brzinski test za otkrivanje pogubne bakterije Escherichie coli koja je u Njemačkoj već odnijela 14 života.

"Zahvaljujući biomolekulskom postupku moguće je za nekoliko sati utvrditi posebne značajke patogenog agensa na temelju vrlo malih količina enterohemoragijske bakterije ešerihije koli' (EHEC)", ističe u saopćenju univerziteta u Muensteru. Voditelj naučnog tima koji je osmislio pretragu, profesor Helge Karch, kasnije će utorak održati pres-konferenciju.

Njemačke vlasti, suočene s najvećom epidemijom EHEC-a dosad, strahuju da će se ona širiti idućih sedmica zbog inkubacije koja može iznositi do sedam dana. U Njemačkoj je od krvarenja uzrokovanog bakterijom već umrlo 14 osoba, saopćile su lokalne vlasti.

Zadnji je preminuo 75-godišnji muškarac, dok su prije njega od opasne bakterije umrle tri starije žene. Njemački Bild piše kako je dosad zaraženo oko 1.400 osoba te da se broj oboljelih u Hamburgu, a ima ih 488, smanjio, no u drugim njemačkim regijama zaraženih je sve više. U pokrajini Sjeverna Rajna zaraženo je 85 osoba, a u Mecklenburg-Vorpommernu 84.

Vlasti upozoravaju da se u Sjevernoj Njemačkoj još uvijek ne smiju jesti paradajz, krastavci i salata na kojima je otkrivena opasna bakterija. Rusi su u ponedjeljak zabranili uvoz pojedinog svježeg voća iz Njemačke i Španije.

Inače, najmlađa žrtva E. coli je Nijemica Katarina D., koja je preminula u 24. godini, a većina ih je starija od 70 godina. Najstarija preminula bila je 91-godišnjakinja, piše njemački Bild. Epidemija je poprimila neviđene razmjere.

"Takva brzina širenja još nije viđena. Obično bilježimo oko 1.000 slučajeva na godinu, a mi imamo 1.200 oboljelih u 10 dana", rekao je Jan Galle, direktor nefrološke klinike u Luedenscheidu.

Institut Roberta Kocha, zadužen za sanitarni nadzor, upozorava da su "mogući novi smrtni ishodi". Od najopasnije posljedice zaraze, razvoja hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), trenutno se u Njemačkoj liječe 352 osobe.