U 114. godini
0

Umrla najstarija Evropljanka koja je svaki dan jela jaja

Sarajevo-x.com
Florrie Baldwin
Florrie Baldwin
Najstarija Evropljanka koja je tvrdila kako dug život zahvaljuje svakodnevnom doručku od prženih jaja, umrla je nedugo nakon 114. rođendana.

Florrie Baldwin umrla je u snu, u staračkom domu u Velikoj Britaniji, gdje je i živjela posljednjih godina. Inače, ona je 2007. godine proglašena najstarijom ženom u Velikoj Britaniji, a prošle godine i za najstariju u Evropi.

"Tužni smo, no znamo da je imala dug i sretan život. Doslovno, živjela je dva života. Ona je bila sjajna i zaista fina gospođa", kazao je David Worsnop, unuk Florrie Baldwin.

Gospođa Baldwin proslavila je svoj 114. rođendan 31. marta. Inače, rođena je 1896. godine za vrijeme vladavine kraljice Viktorije, i uvijek je tvrdila kako svoju dugovječnost duguje prženim jajima.

"Ujutro sam uvijek jela sendvič s jajima, te barem jedan topli obrok dnevno", kazala je gospođa Baldwin u razgovoru za britanske medije 2007. godine, kada je proglašena najstarijom osobom u rodnoj zemlji.

Najstarija Evropljanka u svom domu je živjela do 105. godine, a zatim je prešla u starački dom gdje je preživjela posljednjih devet godina.

Sa suprugom, koji je bio slikar, imala je lijep i skladan brak, no on je umro 1973. godine i od tada je Florrie Baldwin živjela sama. Uspjela je nadživiti i svoju kćerku, te nekoliko unučadi, objavio je Daily Telegraph.