Sergej Lavrov
0

"Umjerni optimizam u odnosima sa SAD"

FENA
Zvanična Moskva izražava "umjereni optimizam" u vezi odnosa sa SAD-om pod administracijom predsjednika Baracka Obame, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ministar Lavrov je na sastanku Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku rekao da se Rusija i SAD kreću "u dobrom pravcu", osvrnuvši se na prošlosedmični sastanak dvojice predsjednika, Dmitrija Medvedeva i Baracka Obame, na samitu G20 u Londonu, tokom koga su se lideri dviju zemalja složili da ponovo pokrenu pregovore o smanjenju nuklearnog arsenala dviju država.

Lavrov je, međutim, napomenuo da će, uprkos tome, biti potrebno vrijeme da se ponovo izgradi povjerenje između dvije zemlje, koje je, kako je rekao, narušeno tokom dužeg perioda.

Kada je riječ o NATO, Lavrov je rekao da je konflikt Rusije s Gruzijom u Južnoj Osetiji prošlog augusta pokazao da širenje Alijanse na istok može da bude veoma opasno.

"Kriza na Kavkazu je pokazala koliko je opasno automatsko širenje NATO-a ka istoku. Dovoljno je samo zamisliti šta bi se dogodilo da je Gruzija bila članica NATO-a, a Rusija opet ne bi imala drugu mogućnost nego da djeluje kako je učinila prošlog augusta", rekao je Lavrov.

Savjet Rusija-NATO mogao bi da postane osnov za buduću saradnju u okviru euro-atlantskog prostora, rekao je Lavrov koji je, međutim, isključio mogućnost da Rusija postane članica Alijanse u njenoj sadašnjoj formi.

Šef ruske diplomatije se založio i za održavanje međunarodne konferencije o globalnoj sigurnosti u Rusiji, prenose agencije.

Kada je riječ o odnosima Rusije i EU-a, Lavrov je rekao da sporazum Ukrajine i Unije o modernizaciji ukrajinskog sistema za transport gasa "ide protivno odnosima Moskve i Brisela".

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija cijeni saradnju sa SAD-om na postsovjetskom prostoru, koja treba da bude otvorena, kao i da podržava spremnost Obamine administracije da sarađuje s arapskim svijetom.

Lavrov je kazao da Moskva ne zatvara oči kada je riječ o pitanjima vezanim za iranski nuklearni program, ali da bi "bilo nerealno očekivati da pojača pritisak na Iran iznad onoga što je dogovoreno".