Evropski parlament
0

Umalo zatraženo "privilegovano partnerstvo" za Tursku

FENA
Ankara
Ankara
Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta izglasao je u četvrtak u Bruxellesu prijedlog rezolucije o napretku Turske iz kojeg je u posljednji trenutak povučen amandman prema kojem bi trebalo razmotriti mogućnost da se Ankari ponudi "privilegovano partnerstvo" umjesto punopravnog članstva.

Evropska pučka stranka (EPP), najveća politička grupa u Evropskom parlamentu, povukla je svoj amandman samo nekoliko minuta prije glasanja. U tom amandmanu su se pozivale institucije Evropske unije "da razmotre mogućnost uspostave privilegovanog partnerstva s Turskom" umjesto punopravnog članstva.

S druge strane, Odbor je odbacio nekoliko amandmana koje su podnijeli zastupnici iz redova socijalista u kojima se spominjalo "punopravno članstvo kao zajednički cilj" pristupnih pregovora s Turskom. Odbor je na kraju prihvatio prošlogodišnju formulaciju da je otvaranje pristupnih pregovora s Turskom 2005. godine "polazna taočka za dugotrajno rješenje i proces s otvorenim ishodom".

Slab ritam reformi

Turska je počela pregovore s EU-om 2005, istog dana kada i Hrvatska, ali dosad je otvorila samo 13 poglavlja od 33 o kojima se pregovara. Pregovori su usporeni zbog trgovinskog spora s Kiprom, zbog protivljenja nekih zemalja turskom članstvu, posebno Francuske i Njemačke, kao i zbog slabog ritma reformi u zemlji.

U prijedlog rezolucije se navodi da su problemi s Kiprom, nedostatak dijaloga između političkih stranaka, ugrožavanje slobode medija i ostalih temeljnih prava u Turskoj glavni razlozi za sporost pregovora.

Zastupnici su pozdravili ustavne amandmane koji su doneseni prošle godine, ali ističu da to "ne može biti konačno rješenje", nego da je potrebna "sveobuhvatna ustavna reforma" kako bi se Turska preobrazila u istinsku demokraciju koja garantuje zaštitu temeljnih prava i sloboda.

Kao glavni izazovi u prijedlog rezolucije se navode sužavanje slobode medija, što dovodi do autocenzure te kazneni progoni novinara koji osuđuju kršenja ljudskih prava. Zatim položaj žena, sve veći broj ubistava za odbranu časti i prisilni brakovi.

Pregovori s Kiprom

Članovi Odbora pozivaju da se osigura provedba zakona koji predviđa da svako mjesto preko 50.000 stanovnika mora imati sklonište za žene i maloljetnike. Zastupnici pozivaju Tursku da "stvori odgovarajuće ozračje za pregovore s Kiprom povlačenjem svojih snaga s otoka".

Prijedlog rezolucije, koja je pravno neobavezujući tekst, upućuje se na plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta, koji će o tome raspravljati na jednom od svojih predstojećih zasjedanja.