Kambodža
0

Ultimatum Tajlandu da povuče trupe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kambodžanski premijer Hun Sen uputio je u ponedjeljak ultimatum Tajlandu da u roku od 24 sata povuče trupe iz sporne granične oblasti ili će vojska njegove zemlje to područje pretvoriti u "zonu smrti".

"Tajlandska vojska se najkasnije do sutra mora povući s kambodžanske teritorije. Nećemo im dozvoliti da okupiraju našu zemlju", izjavio je Hun novinarima nakon susreta u Pnom Penu s tajlandskim ministrom vanjskih poslova Sompongom Amornvivatom.

Zamjenik ministra odbrane Kambodže general Neang Phat izjavio je da je izvjestan broj kambodžanskih vojnika upućen na spornu teritoriju da bi se suprotstavili tajlandskim vojnicima, kojih je oko 500, prenio je Reuters.

Tajland je negirao da je došlo do bilo kakvog upada njegove vojske na spornu pograničnu teritoriju oko hrama Preah Vihear, izgrađenog prije 900 godina.

"Invazija? Kakva invazija kada obje strane polažu pravo na tu teritoriju"? - retorički je upitao glasnogovornik tajlandske vojske Sunsern Kevkumnerd.

Ostaci starog hinduističkog hrama Preah Vihear nalaze se 400 kilometara od Pnom Pena, na granici s Tajlandom i uvršteni su u svjetsku baštinu UNESCO-a.

Prema presudi koju je 1962. godine donio Međunarodni sud pravde ruševine ovog hrama su svojina Kambodže. Tajland, međutim, tvrdi da se ulaz u hram nalazi na njegovoj teritoriji, što kambodžanske vlasti nastoje osporiti.