Ciklon u Australiji
0

Ulice puste, valovi visoki 10 metara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oluja stoljeća za Australce još uvijek traje. Ciklon Yasi je stigao i zahvatio stotine kilometara obale Queenslanda. Australske vlasti prizor dolaska opisuju "zastrašujućim", a radi se tek o rubu ciklona, prenosi agencija Reuters.

Centar oluje je prošao preko većine kopnenih područja. Najveće štete su bile na području grada Townsvillea gdje su zabilježeni valovi visoki 10-ak metara. Prvi izvještaji govore o velikoj šteti, ali nema potvrde o mogućim žrtvama.

Daily Telegraph je objavio kako bi ciklon mogao prouzrokovati štetu od oko 500 miliona dolara u usjevima šećerne repe i banana. Na taj način bi se udvostručila šteta prouzročena nedavnim poplavama koje su poharale upravo pokrajinu Queensland. Šteta će biti i veća kada se zbroji šteta koju će Yasi nanijeti australskom turizmu.

Vjetar je u nekim dijelovime Queenslanda dosegnuo brzinu i do 290 km/h. Yasi je bez većih problema kidao krovove s kuća, a najmanje 100 tisuća ljudi je ostalo bez električne energije.

Nakon što je tokom noći po australskom vremenu ciklon prošao preko Queenslanda, australska državna meterološka služba je objavila kako je snaga ciklona Yasi s kategorije 5 smanjen na kategoriju 4. Prema njihovom izvještaju očekuje se kako će ciklon oslabiti sljedećih sati.

Centar oluje je prošao iznad grada Tully. Prvi izvještaji govore kako bi oluja ipak mogla biti nešto slabija nego je najavljeno. Ipak, još uvijek se strahuje od velikih oštećenja, a neki izvještaji govore kako je palo oko 200 mililitara kiše po metru četvornom u posljednjih nekoliko sati.

Ciklon Yasi na obalu Queenslanda nasrnuo je vjetrovima jačine 290 km/h nešto iza ponoći po lokalnom vremenu. Krovovi kuća, zgrada i drugih građevina te drveća popuštaju pod naletima uraganskog vjetra, a jedan od velikih evakuacijskih centara u gradu Cairnsu ostao je bez struje, prenosi news.com.au.

Stanovnici grada Tully već javljaju o velikim štetama na ulicama, a ponajviše na krovovima kuća. Ulice su prazne jer su građani očekivali strašno nevrijeme koje se najavljuje već danima.

"To je vrlo, vrlo smrtonosan i razoran ciklon. Na nesreću, vidjet ćemo značajno uništenje objekata... i vrlo vjerojatno ćemo biti svjedocima smrtnih slučajeva", izjavio je državni koordinator za katastrofe Ian Stewart na posljednjoj konferenciji za medije, prenio je Dnevnik.hr.