Svijet
0

Ulazak Ukrajine u NATO razdražujući za Rusiju

FENA
Rusija se pozitivno odnosi prema mogućnosti stupanja Ukrajine u Evropsku uniju, ali smatra da bi učlanjenje te zemlje u NATO bilo štetno i da bi predstavljalo dodatni razdražujući element u odnosima s Rusijom.

"Ne vidimo u tome nikakvu neophodnost, Ukrajinu niko ne napada. A priču o tome kako će širenje NATO-a povećati mogućnosti u borbi protiv terorizma smatramo jednostavno brbljanjem: to nema nikakve veze sa zdravim razumom", rekao je Putin u intervjuu grupi novinara iz zemalja Grupe osam pred samit u Njemačkoj.

"To je vojno-politički blok", istakao je Putin, i dodao da se u Ukrajini, prema ispitivanju javnog mnijenja, blizu 80 posto građana protivi stupanju zemlje u Alijansu.

Ruski predsjednik je dodao da se Rusija istovremeno zalaže za jačanje EU i da ne smatra da se Ukrajina ne može približavati i Rusiji i Uniji.

"Ako Rusija i Evropa stvaraju neka zajednička pravila igre i u isto vrijeme Rusija stvara s Ukrajinom, Bjelorusijom i Kazahstanom zajednička pravila igre, zar to ne znači da se dešava neka harmonizacija na cijelom euroazijskom prostoru", upitao je Putin.