Upozorenje iz Ekvadora
2

"Ulazak u našu ambasadu bio bi diplomatsko samoubistvo"

SRNA
Rafael Correa (Foto: AFP)
Rafael Correa (Foto: AFP)
Velika Britanija počinila bi diplomatsko samoubistvo ako bi ušla u Ambasadu Ekvadora u Londonu, izjavio je danas ekvadorski predsjednik Rafael Correa.

Spor između dvije zemlje nastao je povodom davanja azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji se od juna nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Britanija želi da ga izruči Švedskoj, gdje je Assange optužen za seksualne prestupe, a on strahuje da bi bio predat američkim vlastima, koje žele da mu sude zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata diplomatije SAD na WikiLeaksu.

Assange je ušao u ekvadorsku Ambasadu dok je bio na uslovnoj slobodi u vrijeme razmatranja švedskog zahtjeva za izručenjem.

Intervju sa Correom počeo je kraćim izvještajem iz ekvadorske diplomatske misije u Londonu. Assange je prikazan kako se grli sa svojim advokatom, bivšim španskim sudijom Baltazarom Garsonom, neposredno prije javnog obraćanja sa balkona misije prije tri dana.

Correa je rekao da se Britanija nije povukla niti izvinila povodom prijetnji da će ući u Ambasadu i da opasnost još postoji.

On je dodao da bi takav potez bio "samoubistvo za Veliku Britaniju, jer bi onda ljudi mogli da ulaze u britanske diplomatske misije širom svijeta, a oni ne bi mogli da kažu ni riječ".

Predsjednik Ekvadora rekao je da je spreman da ovaj slučaj prijavi Ujedinjenim nacijama, ako to bude potrebno.

Korea je izrazio nadu da će Ekvador dobiti snažnu podršku za svoj stav na sastanku Organizacije američkih država u petak, 24. avgusta.