Svijet
0

Ulazak Rusije u WTO sve neizvjesniji

FENA
Odluka Rusije da od početka iduće godine stvori jedinstveni carinski prostor s Bjelorusijom i Kazahstanom uveliko će uticati na ulazak te zemlje u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), upozorili su u srijedu zvaničnici te međunarodne asocijacije.

Stefan Johansson, koji u WTO-u predvodi glavnu grupu za pregovore s Rusijom, rekao je da će ta nova okolnost vjerojatno udaljiti Rusiju od WTO-a.

On je dodao da je ta vijest došla potpuno neočekivano, jer prije toga o tome nisu postojali nikakvi signali, prenose agencije.

Ruski premijer Vladimir Putin u utorak je saopćio da će tri zemlje zaustaviti pojedinačne pregovore o ulasku u WTO i da će se za to boriti zajedno kao jedinstveni carinski prostor.

Vlade Rusije, Bjelorusije i Kazahstana potvrdile su privrženost priključenju WTO-u, ali su predočile da je posljednjih godina proces pridruživanja toj organizaciji postao faktor kočenja integracijskih procesa.

Rusija, koja već deset godina pokušava postati članica Svjetske trgovinske organizacije, najveća je privreda koja se još ne nalazi u toj organizaciji od 153 člana.

Putin je rekao da će stvaranje jedinstvenoga carinskog prostora triju država početi prvog dana iduće godine i da će trajati do 1. jula 2011., pri čemu će carinarnice između država biti ukinute i nalazit će se samo na ulasku u taj carinski prostor.

Ruska TV-stanica "Vesti" u srijedu je objavila da u taj jedinstveni carinski prostor želi ući i Kirgistan. O namjerama Tadžikistana za sada nema nikakvih informacija.

Te tri zemlje će stvoriti zajednički antikrizni fond za prevladavanje posljedica sadašnje finansijske i privrede krize, a predsjednik fonda će će biti ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

Odluka o stvaranju jedinstvenoga carinskog prostora je usvojena na sastanku šefova država Euroazijske ekonomske zajednice (EurAzEZ), sa kojega je u utorak izdano zajedničko saopćenje, prenio je Prajm-Tass.

Članice te zajednice su Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. Uzbekistan je postao član 2006., ali je krajem prošle godine to članstvo zaustavio, objavili su svjetski mediji.