Upozorenje Evropske komisije
0

Ukrasne lampice za jelku opasne po život

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pokvareno pakovanje ukrasnih lampica za božićnu jelku može da bude smrtonosno po onoga ko ih koristi, upozorila je danas Evropska komisija.

Upozorenje Evropske komisije dolazi u vrijeme kada se Evropljani pripremaju za sezonu božićnih i novogodišnjih praznika.

"Prema istraživanju Evropske komisije, jedna trećina ukrasnih lampica najvjerovatnije može da izazove udar električne energije ili da izazove požar u kući", upozorila je evropski komesar za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.

Ispitivanjem su  od  novembra prošle  godine do  maja ove godine pokriveni lanci prodaje ukrasnih lampica u pet zemalja članica EU - Mađarskoj, Njemačkoj, Holandiji, Slovačkoj i Sloveniji.

Prema rezultatima ispitivanja,  otriveno je u više od 30 pakovanja ukrasnih lampica "ozbiljni problemi koji mogu izazvati strujni udar, opasnost od požara ili oboje."

Kod najopasnijih primjera, sistemi za rasvjetu prodavani su bez dovoljno žica ili izolacija što je direktna opasnost od strujnog udara, varničenja i izbijanja požara.

Kuneva je dodala da Evropska komisija sve zemlje članice da u predstojećim sedmicama pojačaju bezbjednosne provjere ukrasnih svjetslonih sistema.
Ona je istakla da je 40 odsto opasnih proizvoda došlo iz Kine.