Svijet
0

Ukrajinski, poljski i baltički čelnici podržali Gruziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici Ukrajine, Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije podržali su u utorak uvečer na mitingu u Tbilisiju Gruziju i političko rukovodstvo te zemlje u sukobu oko otcijepljene autonomne oblasti Južne Osetije.

"Gruzija nije sama, s njom je cijeli civilizirani svijet", izjavio je estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves pred oko 20.000 ljudi na višesatnom mitingu ispred zgrade parlamenta, prenijela je agencija Interfax.

"Gruzija je naš prijatelj, Gruzini su naši prijatelji", rekao je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, dodajući da Gruzija "ima pravo na slobodu i nezavisnost".

"Vaša suverenost i vaša nezavisnost su i naše vrijednosti, nikada nećete biti sami", poručio je Juščenko, a prenio Itar-Tass.

"Bit ćemo zajedno i pobjeda će biti naša", rekao je čelnik Litvanije Valdas Adamkus.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, nastupajući ranije pred okupljenima, najavio je da će Gruzija istupiti iz Zajednice nezavisnih država (ZND), u koju su se nakon raspada SSSR-a integrirale bivše sovjetske republike, te da će proglasiti ruske mirovnjake u Abhaziji okupacijskim snagama.