Nakon prekida zbog tuče
0

Ukrajinski parlament uspio izabrati predsjednika i premijera

FENA
Novi ukrajinski parlament konačno je uspio izabrati predsjednika i ponovno izabrati Mikolu Azarova za premijera u četvrtak, nakon što je nastavljena sjednica koja je bila prekinuta zbog tuče zastupnika vlasti i opozicije zbog neslaganja oko izbora parlamentarnih dužnosnika, javljaju ukrajinski mediji.

Prvo su opozicioneri pokušali fizički spriječiti glasanje o postavljanju predstavnika vladajuće stranke regija na mjesto predsjednika parlamenta, a onda je počela masovna tuča oko govornice.

I u srijedu je bilo jednako gadnih prizora: opozicioni zastupnici opkolili su glavnu govornicu i prekinuli zasjedanje da Mikola Azarov ne bi dobio i drugi premijerski mandat.

U četvrtak su se okupili oko govornice kad je trebalo početi glasanje o imenovanju Vladimira Ribaka, kandidata stranke regija za predsjednika parlamenta.

Azarov, 64-godišnji konzervativac kojeg je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič ponovno nominirao za premijera, u čudu je gledao zastupnike kako se tuku, a zasjedanje je prekinuto.

Opozicija, a u njoj su zastupnici odani zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, nacionalisti iz desničarske stranke Slobode te liberalna stranka pod vodstvom boksačkoga prvaka Vitalija Klička, optužuje vladajuću koaliciju da gura svoje prijedloge i krši parlamentarnu proceduru.

Uz podšku svojih tradicionalnih komunističkih saveznika, Janukovičeva Stranka regija na kraju je uspjela osigurati da Volodimir Ribak bude izabran za predsjednika parlamenta, a Azarov ponovno izabran za premijera.