Svijet
82

Ukrajinska vojska krenula u akciju protiv separatista, više od stotinu ubijenih

Anadolija
Foto: AFP
(Foto: Anadolija)
Nakon što su proruski separatisti okupirali aerodrom u gradu Donjecku na istoku Ukrajine, vojska Ukrajine je pokrenule opsežnu operaciju u tom dijelu zemlju gdje već nekoliko mjeseci traje duboka kriza.

U saopćenju proruskih seperatista navedeno je da jedan od njihovih lidera Denis Pušilin potvrdio kako je u sukobima između ukrajinske vojske i proruskih separatista ubijeno oko 100 osoba dok je zabilježen i veliki broj ranjenih.

Napominje se da je oko 50 smrtno stradalih osoba iz redova snaga "Samoodbrane Donjecka", dok je ubijeno između 30 i  50 civila.

U saopćenju se također dodaje kako je teško doći do tijela stradalih zbog neprestane snajperske vatre koja prijeti sa svih strana.

Prema posljednjim podacima, ukrajinska vojska postepeno napreduje prema centru grada dok su proruske snage postavile barikade u blizini aerodroma.

Stanovnici Donjecka zbog sigurnosnih prijetnji samo u slučaju velike potrebe izlaze na ulicu kako bi obavljali svakodnevne aktivnosti.

Sukobi u tom gradu su sinoć prošireni i na gradske zone, a najmanje dva civila su poginula u sukobima u blizini glavne željezničke stanice u Donjecku. Svi poslovni objekti u gradu su zatvoreni, a regionalne vlasti su proglasile zabranu izlaska na ulice tokom protekle noći.

Proruske vlasti u Donjecku su mobilizirale svo medicinsko osoblje da pomažu ranjenicima. Uporedo s tim, i proruske vlasti u Luganjsku su objavile rat Ukrajini.