Feministički toples pokret
0

Ukrajinke pokazuju grudi i bore se za pravdu

Sarajevo-x.com
Slogan "Naš bog je žena, naša misija su protesti, a oružje su nam gole grudi" politički je slogan napravljen da privlači pažnju, posebno kada ga uzvikuje desetina djevojaka u toplesu, pripadnica Femena, ukrajinskog toples pokreta.

One vjeruju da je pokazivanje grudi najbolji način da se čuje njihov glas.

"Naš cilj su aktivne ukrajinske žene koje žele biti uključene u društvo i politiku. Željeli smo osnovati organizaciju u kojoj će mlade djevojke pomagati jedne druge i pomagati društvu. Format koji smo odabrale bio je ekstremno seksi, svijetao način da se predstavimo", rekla je 26-godišnja predvodnica pokreta Anna Gutsol.

Ona dolazi iz svijeta pozorišta i zna kako napraviti spektakl. Kafić u centru Kieva im je štab, a na zidu slave nalaze se članci o njima iz novina širom svijeta, od njemačkog Der Spiegela, britanskog The Suna do američkog Washington Posta.

"Privlačimo pažnju ukrajinskih i svjetskih medija i to nam pokazuje da se vlasti boje vidjeti gole grudi. Činjenica da nas pokušavaju uhapsiti i ne dozvoljavaju nam skidanje to dokazuje", rekla je Gutsol, javlja CNN.

Femen je započeo kampanju protiv seks turizma, ali su sada proširili svoje akcije. Hladnog decembarskog jutra grupa aktivistica pojavila se ispred zgrade ukrajinskog parlamenta. Brojni od njih bili su fotografi. Protesti su uslijedili nakon što je predsjednik Victor Yanukovych imenovao kabinet u kojem nije bilo nijedne žene.

"Novi kabinet je poput muškog toaleta", uzvikivale su aktivistice. Ovaj put nisu skidale jakne, vani je bilo - 7 stepeni.

Njihove su protesti usmjereni i protiv nepravdi širom svijeta. U novembru prošle godine protestovale su protiv kamenovanje Iranke osuđene na smrt zbog preljube.

"Dobile smo mnogo pisama iz Irana sa zahvalama zbog naše podrške. Nemam savjet za žene iz drugih kultura o načinima protesta, ali znam da bi sigurno trebale dići svoj glas", rekla je Gutsol.