Svijet
0

Ukrajina: Uoči početka primirja sukobi i dalje traju

SRNA
Na istoku Ukrajine od ponoći bi, prema sporazumu iz Minska, trebalo da nastupi primirje, iako su, u međuvremenu, u ovom regionu nastavljeni žestoki sukobi ukrajinskih i proruskih snaga.

Predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Kontakt grupi Denis Pušilin rekao je da su Rusija i evropske zemlje dale garancije da će Kijev ispunjavati obaveze, a da ono što je propisano dokumentom iz Minska i DNR namjerava da izvršava, prenio je TASS.

Predstavnik štaba proruskih snaga u DNR Eduard Basurin rekao je da namjeravaju da se "čvrsto pridržavaju" režima prekida vatre, dodajući, međutim, da će se na moguće "provokacije neprijatelja adekvatno reagovati".

Basurin je saopštio da su tokom protekla 24 časa u granatiranju Donjecka poginule četiri osobe, a devet ranjeno, te da je artiljerija ukrajinskih snaga gađala "praktično sve" dijelove grada.

Gradska administracija u Donjecku objavila je na sajtu da su protekle noći poginula dva civila, a donjecke vlasti navode da su jutros vođene "aktivne borbe".

Proruske snage DNR saopćile su, pritom, da neće pustiti ukrajinske vojnike iz okruženja kod Debaljceva, grada između Donjecka i Luganska, i da im je ponuđena predaja.

Načelnik glavne uprave ukrajinskog MUP-a za Donjecku oblast Vjačeslav Abroskin na njegovoj stranici na "fejsbuku" objavio je da "proruski aktivisti uništavaju Debaljcevo", prenio je AFP.

"Neprestano granatiraju stambene četvrti i zgrade. Grad je u plamenu", naveo je on.

U Kijevu, pak, saopćavaju da "neprijatelj puca po selima, bez obzira na civilno stanovništvo" i da je u selu Sčastje poginulo šest civila, u selu Gornjak pet, a tri u Artjomovsku.

Pres služba "Antiterorističkog centra" na stranici na "fejsbuku" tvrdi da je na njih pucano juče iz višecjevnih raketnih bacača "grad", prenijela je agencija UNN.

Agencija prenosi tvrdnju ukrajinskih snaga da "nelegalne oružane formacije" u sukobima sa ukrajinskom vojskom trpe ogromne gubitke i da je za samo 24 časa skoro stotinu pripadnika proruskih snaga poginulo, a približno 180 ranjeno.

Prema podacima "Štaba za antiterorističku operaciju", tokom protekle noći proruske snage aktivno su napadale na ukrajinske snage u Donjeckoj oblasti, napeto je i kod Luganska, a nastavlja se pucanje na Čermalik kod Marijupolja, na obali Azovskog mora.

Ukrajinski specijalni puk "Azov" saopćio je da je rano jutros počeo napad na njegove pozicije u rejonu Širokina i Marijupolja.

"Azovci drže pozicije i vode žestoku bitku", naveo je taj puk na interrnet stranici, a prenosi ukrajinska državna agencija.

Prema navodima te jedinice, borbe se vode artiljerijskim sredstvima i tenkovima.