Medvedev
0

Ukrajina ugrožava gasnu bezbjednost Evrope

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je danas Ukrajinu za narušavanje ekonomskih veza sa Rusijom i ugrožavanje isporuka gasa Evropi.

Medvedev je u otvorenom pismu ukrajinskom kolegi Viktoru Juščenku rekao da će odgoditi slanje novog ambasadora u Kijev i da se Moskva nada da bi novi ukrajinski lider, koji će biti izabran u januaru, mogao da poboljša bilateralne veze.

Spor u vezi sa isporukama ruskog gasa Ukrajini doveo je do poremećaja u snabdijevanju evropskih potrošača u posljednje dvije godine i izazvao probleme u odnosima Rusije i Zapada.

"Stičemo utisak da Kijev konstantno pokušava da naruši ekonomske veze sa Rusijom, prvenstveno u energetskom sektoru", rekao je Medvedev i dodao da takvo ponašanje ugrožava korištenje zajedničkog gasovoda i energetsku bezbjednost Rusije, Ukrajine i mnogih evropskih država.

Odnosi između Moskve i Kijeva napeti su i zbog želje Ukrajine da bude primljena u članstvo NATO-a i EU, kao i povodom budućeg statusa ruske crnomorske flote u zakupljenoj ukrajinskoj luci Sevastopolj.

Moskva je ranije ove godine bila uznemirena sporazumom Ukrajine i EU o rekonstrukciji ukrajinske gasovodne mreže, što Moskva smatra kršenjem svog sporazuma sa Kijevom.