Monstrumi pušteni na slobodu
1

Ukrajina u šoku: Djevojku silovali, davili i zapalili - bori se za život

Sarajevo-x.com
Oksana Makar
Oksana Makar
Ukrajinska javnost je u šoku. Mlada Oksana Makar (18) se bori za život nakon što je bila žrtva grupnog silovanja, davljenja i spaljivanja, a zločinci, koji su sinovi poznatih ličnosti u državi, su pušteni na slobodu zbog navodnog nedostatka dokaza.

Trojica mladića, od kojih su dvojica sinovi moćnika, su silovali, davili, zamotali u ćebe pa zapalili nesretnu djevojku, nakon čega su je bacili u kanal, ali je ona samim čudom preživjela noć. U kanalu su je pronašli građevinski radnici koji su čuli slabe vapaje, a Oksana se sada bori za život. Pedeset pet posto njene kože i oba burbrega su u potpunosti izgorjeli, ruka i oba stopala su joj amputirani, ali je nakon buđenja iz anestezije Makar ispričala sve o zločinu.

Aktivisti širom Ukrajine pozivaju na linč zbog površnosti kojom je slučaj obrađen u policiji, a neki članovi Parlamenta pozivaju na smrtnu kaznu počiniocima ili bar kastraciju, prenosi Kyev Post. Iako su osumnjičeni uhapšeni isti dan, dvojica su puštena odmah. Potparol Ureda državnog tužioca je tvrdio da nemaju dovoljno dokaza da ih zadrže. Za to vrijeme niko iz kancelarije tužioca nije razgovarao sa Oksanom, tvrdeći da je ona u nesvijesti, uprkos tome što je njena majka tvrdila da je kćerka svjesna i budna.

"Sjećam se da su me pozvali da uđem, nakon toga imam mali nedostatak u pamćenju, sjećam se kako me dave i sjećam se dima. Mislila sam da neću preživjeti, a svega se sjećam kroz maglu", rekla je Oksana u intervjuu za novine Gazeta.

Među trojicom osumnjičenika su 23-godišnji Maxim Prisyjnikov, sin regionalnog načelnika i 21-godišnji Artyon Pogosyan, sin regionalnog javnog tužioca, piše dnevnik Hurriyet. Pravi bijes javnosti je izazvan kada je otkriveno da su u pitanju sinovi bivši Vladinih dužnosnika i da je jedan od njih na YouTubeu hladnokrvno opisao ovaj zločin.

"Da, silovao sam je. Nije se htjela smiriti pa sam je odlučio zadaviti. Rekao sam prijateljima da moramo iznijeti tijelo. Kada smo se vratili u sobu vidjeli smo da je ona još uvijek živa. Našao sam konopac i završio započeto", hladno je ispričao.

Pokret "golih aktivistica" za prava žena Femen je organizovao demonstracije ispred Ureda javnog tužioca u Kijevu, skandirajući "Smrt sadistima" i "Pogubite zvijeri". Ubrzo nakon toga slučaj je ponovo otvoren po naređenju predsjednika.