Svijet
0

Ukrajina: Sukobi i napetost u Donjecku još uvijek traju

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinska vojska kreće se prema Donjecku, gradu na istoku Ukrajine, kako bi zaustavili sukobe na aerodromu u tom gradu.

Nakon što je oko 50 proruskih separatista u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima preuzelo kontrolu nad aerodromom, ukrajinska vojska započela je operacije koje još uvijek traju.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov kazao je jučer kako "vojska ima potpunu kontrolu", a proruski separatisti jutros su bezuspješno pokušavali ući na aerodrom. Ukrajinski avioni i helikopteri napadali su proruske separatiste oko aerodroma.

Nakon ove operacije, separatisti su postavili barikade na ulazu u grad, kako bi onemogućili napredovanje vojske, a naoružani separatisti dežurali su sa durbinima na barikadama.

Narod je počeo napuštati grad, u strahu da bi moglo doći do sukoba na ulicama, nakon što vojska uđe u Donjeck. Jedini mogući izlaz iz Donjecka je vozom, čiji se vozni red svako malo poremeti zbog povremenih sukoba.

Tržni centri i brojne radnje u Donjecku još uvijek su zatvoreni, a oni koji su morali ostati u gradu i nisu ga mogli napustiti ne izlaze iz svojih domova.