Svijet
0

Ukrajina reagovala mirno nakon što je Rusija obustavila isporuku gasa

FENA
Nakon što je Rusija u nedjelju obustavila isporuku gasa Ukrajina je do sada reagovala mirno. U Kijevu se navodi da su postojeće rezerve gasa dovoljne, tako da najmanje do kraja januara neće doći do većih problema u snabdijevanju, prenosi Radio Deutsche Welle.

Sa početkom Nove godine ruski „Gasprom“ kojeg kontrolira država je započeo sa kompletnim zatvarnjem gasovoda.

Predstavnik gasnog koncerna Sergej Kuprijanow je pred novinarima u Moskvi rekao:

„Trenutno je isporuka gasa u pravcu Ukrajine reducirana za 12O miliona kubnih metara po danu.To znači da mi kroz Ukrajinu u punom obimu isporučujemo samo još gas za izvoz.Očekujemo da će se Ukrajina pridržavati onog što je prethodno dogovoreno te ispunjavati tranzitne garancije“, rekao je predstavnik „Gasproma“.

A ukoliko dođe do problema kod isporuke gasa prema zapadnoj Evropi, onda je za to kriva samo Ukrajina. Gasovodima preko Ukrajine gasom se također snabdijevaju i Njemačka te još neke druge evropske države. Jedan dio gasa bi mogla da u vlastite svrhe preuzme i Ukrajina. A to bi bila krađa gasa – tako već danima govore predstavnici „Gasproma“.

Rusija i Ukrajina se tokom proteklog vikenda nisu mogli dogovoriti o budućim cijenama zemnog gasa.

“Gasprom“ je zahtijevao da se od početka Nove godine uvedu cijene koje odgovaraju svjetskom tržištu. Međutim Ukrajina odbija takvo brzo povećanje cijena te želi da se ono obavlja postepeno u narednih pet godina. No međusobni kompromisni prijedlozi su do sada odbijeni.

U Kijevu je formiran krizni štab pod vođstvom premijera Jurija Jechanurowa, koji bi trebao da nađe rješenje.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juschtschenko je u novo-nastalom žestokom sporu između Moskve i Kijeva, ipak izrazio umjerene tonove:

„Ovdje je veoma važno da se odustane od svih instrumenata političkog i privrednog pritiska.Molim sve političke snage da od toga odustanu.Nadam se da će se postići kompromis“, rekao je Juschtschenko.

U Ukrajini inače sve više raste anti-rusko raspoloženje dok na međunarodnom planu Kremlj treba da prihvati prigovore da se u vremenima neznatnih energetskih rezervi, cijena gasa ne koristi kao sredstvo političkog pritiska.