Svijet
3

Ukrajina: Rasformirani omraženi specijalci Berkuta

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Specijalne ukrajinske policijske snage za rasturanje demonstracija Berkut, posebno omražene tokom nedavnih protesta, raspuštene su.

Ovo je objavio danas ukrajinski prijelazni ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Facebook stranici.

"Snage Berkut više ne postoje", naveo je Avakov i dodao da je potpisao dekret za raspuštanje ovih specijalnih policijskih snaga.

Ove jedinice bile su udarna snaga protiv demonstranata u Ukrajini i postoje snimci na kojima se vidi da pucaju bojevim mecima na masu, navodi agencija France Press.

Njihove uniforme su lako prepoznatljive i razlikuju se od ostalih policijskih jedinica. Na ramenu imaju poseban znak bijelog orla (Berkut znači carski orao na ukrajinskom).

Najmanje 82 ljudi, od kojih desetak policajaca, poginuli su u sukobima između demonstranata i policije prošle nedjelje u Kijevu. To je dovelo do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča poslije tromjesečnih protesta i imenovanja predsjednika parlamenta za vršioca dužnosti šefa države.

Nove ukrajinske vlasti treba ove nedjelje da imenuju novu prijelaznu vladu, a već je počela kampanja za predsjedničke izbore zakazane za 25. maj, prenosi B92.