Dogovoreni strateški nacrti
2

Ukrajina preuzela predsjedavanje OSCE-om

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Danas je u irskoj prijestolnici Dublinu priveden kraju devetnaesti ministarski sastanak Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Na sastanku su dogovoreni novi strateški nacrti u cilju očuvanja sigurnosti unutar OSCE-a.

Na 19. ministarskom sastanku OSCE-a odlučeno je da uslije trenutnih uvjeta koji vladaju u svijetu organizacija mora do 2015. godine povratiti značaj i uticaj koji je imala ranije.

Pažnju je privukla činjenica da je 2015. godina upravo 40. godišnjica Helsinškog sporazuma. Godine 1975. u Helsinkiju je dogovoreno osnivanje OSCE-a koji je kasnije doprinio prekidu Hladnog rata.

Na sastanku je bilo riječi o borbi protiv terorizma, trgovine drogom i ljudima, pograničnoj sigurnosti, slobodi medija i drugim temama.

Nakon sastanka ministar vanjskih poslova Irske Eamon Gilmore govorio je o aktuelnom problemu Gornjeg Karabaga, područja oko kojeg vode spor Azerbejdžan i Armenija, a na kojem je zabilježeno više oružanih sukoba i smrtnih slučajeva.

"OSCE je mišljenja da se pitanje Gornjeg Karabaga može riješiti jedino pregovorima suprostavljenih strana. Uvijek smo podržavali rad Minsk grupe. Ovaj problem može se riješiti jedino nastojanjima i pregovorima sukobljenih strana" kazao je Gilmore.

Završetkom ovog sastanka okončano je i irsko predsjedavanje OSCE-om. Predsjedavanje organizacijom do 2014. godine preuzela je Ukrajina. Slijedeći sastanak OSCE-a bit će održan 5-6 decembra 2013. godine.