Svijet
11

Ukrajina: Policija silom uklonila demonstrante sa glavnog trga u Kijevu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade policajaca uklonili su veliki kamp demonstranata u centru glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

Policija je porušila barikade i ponovo zauzela dio glavne opozicione lokacije na Trgu nezavisnosti. Akcija je uslijedila nakon što su izbili sukobi između snaga sigurnosti i demonstranata, prenosi BBC.

Podsjetimo, odluka ukrajinske vlade da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom prošlog mjeseca dovela je do masovnih demonstracija predvođenih od opozicije. Najnovija policijska akcija došla je nakon što je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton razgovarala sa predsjednikom Viktorom Janukovičem u utorak.

Ashtonova je podržala demonstrante na ulicama Kijeva, a nakon intervencije policije je izjavila kako žali zbog toga što su demonstranti silom potisnuti sa ulica Kijeva. Ona je na svojoj Facebook stranici napisala kako je impresionirana odlučnošću Ukrajinaca da njihova zemlja ima evropsku perspektivu.

"Sa tugom sam posmatrala kako policija koristi silu da ukloni miroljubive ljude iz centra Kijeva. Vlasti ne trebaju reagovati na takav način", kazala je ona.

Policajci su naišli na otpor pristalica opozicije, ali su ipak uklonili barikade i šatore. Njihovu akciju osudio je i američki državni sekretar John Kerry, kazavši kako SAD izražavaju gađenje zbog načina na koji se vlast u Ukrajini obračunava sa mirnim demonstrantima.

Novinari BBC-ja izvještavaju kako se na ulicama Kijeva nalazi veliki broj policajaca spremnih na daljnje akcije. Demonstranti su uzvikivali parole i pjevali ukrajinsku himnu, a na trgu u Kijevu okupilo ih se sinoć blizu 15.000.

Predsjednik Janukovič je kazao da bi vladini službenici mogli posjetiti Brisel kako bi nastavili pregovore o sporazumu sa EU, a njegova je izjava došla nakon što je u Kijevu stotine hiljada demonstranata tražilo ostavku vlade u roku 48 sati.