Svijet
0

Ukrajina optužuje Rusiju za smanjene isporuke gasa Evropi

FENA
Ukrajinski ministar za energetiku Jurij Bojko optužio je danas Rusiju da je umanjila isporuke gasa i da evropski potrošači zbog toga dobijaju smanjene količine tog energenta.

"Tehničkim sporazumom dogovorena je isporuka 490 miliona kubnih metara na dan, dok se faktički doprema 415 miliona kubika", precizirao je Bojko, dodajući da Ukrajina za svoje potrebe uzima strogo dogovorne količine, ali pošto iz "Rusije pristiže manje gasa, prirodno da to osjeća Evropa".

Informativna služba "Gazproma" jučer je naglasila da Ukrajina preuzima znatno veće količine od dogovorenih.

Umjesto dnevnih isporuka koje odgovaraju količini od 52 milijarde kubnih metara na godišnjem nivou, koliko je predviđeno sporazumom, Kijev povlači količine koje odgovaraju godišnjoj potrošnji 60 milijardi kubika, što je i dovelo do manjih isporuka Evropi, prenosi Tanjug.

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio je danas da je zbog jakih mrazeva u zemlji potrošnja gasa u prethodna tri dana dostigla milijardu kubnih metara.

Generalni direktor izvozne podružnice ruskog holdinga, "Gazprom eksport" Aleksandar Medvedev ponovio je u četvrtak da je Rusija "maksimalno povećala isporuke gasa ne samo evropskim već i zemljama ZND-a, posebno Bjelorusiji i Ukrajini".

On je istakao da su dnevne isporuke Evropi ekvivalentne količini od 180 milijardi kubnih metara gasa godišnje, u poređenju sa 150 milijardi isporučenih u 2011. godini.

Evropska komisija je danas saopćila da je iznenada smanjeno snabdijevanje osam članica tog bloka gasom iz Rusije: Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije i Slovačke.