Svijet
2

Ukrajina: Opozicioner Kličko traži prijevremene izbore u martu

FENA
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Slavni ukrajinski bokser i opozicioner Vitalij Kličko, kandidat za predsjedničke izbore u svojoj zemlji, zatražio je u utorak organiziranje prijevremenih izbora u martu, kako bi se izašlo iz političke krize i saopćio da je okončao svoju sportsku karijeru.

"Danas je jedino rješenje za izlazak iz političke krize zakazivanje prijevremenih izbora", rekao je Kličko, jedan od šefova ukrajinske opozicije koja već više od tri sedmice prkosi režimu Viktora Janukoviča, nakon njegovog zaokreta u evropskoj integraciji, a u korist Rusije.

"Sigurni smo da bi se prijevremeni izbori trebali održati u martu 2014. godine", nastavio je on zajedno s druga dva predstavnika opozicije.

Kličko je ovo izjavio u trenutku kada je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u Moskvu na razgovarima o davanju kredita od nekoliko milijardi dolara Ukrajini, u posjeti od koje strahuje opozicija koja ga optužuje da "Ukrajinu prodaje Rusiji".

"Predsjednik danas ide u Moskvu i glasine kažu da će se vratiti s novcem i sniženom cijenom gasa. Pod kojim uslovom? Mi se nadamo da neće izdati nacionalne interese zemlje", naglasio je Kličko.

Drugi lider opozicije Arsenij Jatsenjuk je upozorio predsjednika protiv pristupa Ukrajine Carinskoj uniji bivših sovjetskih republika pod kontrolom Moskve.

"Ovo bi moglo biti za njega samo karta u jednom smjeru, ako to uradi može da se ne vrati iz Moskve", rekao je on.

Vitalij Kličko je ranije izjavio da će biti kandidat na ukrajinskim predsjedničkim izborima, koji bi u pravilu trebalo da se održe 2015. godine.

Svjetski prvak u boksu je saopćio u ponedjeljak da se odrekao svog naslova WBC u teškoj kategoriji, kako bi se posvetio političkom životu svoje zemlje.

"Usmjerio sam se na politički život Ukrajine i imam osjećaj da me treba moj narod", naglasio je on, koji ima rekord od 45 pobjeda.

Četrdesetdvogodišnji Kličko drži titulu WBC u teškoj kategoriji od oktobra 2008. godine. Njegova posljednja borba je bila u septembru 2012. godine u Moskvi, gdje je pobijedio Nijemca Manuela Charra.