Svijet
1

Ukrajina: Opozicija odbila podržati amnestiju koju je predložio Janukovič

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Ukrajinska opozicija je u srijedu odbila podržati zakon o amnestiji protestnika koji je usvojio Parlament u cilju izlaska zemlje iz krize, dok je Rusija upozorila Kijev da bi mogla vratiti svoju ekonomsku podršku.

Okupljeni na vanrednoj sjednici pod visokim napetostima poslanici su usvojili amnestiju demonstranata uhapšenih za vrijeme pobune.

Međutim, opozicija je bila suzdržana i osudila uvjete koje je nametnula vladajuća stranka Regija, naime evakuaciju nekih okupiranih javnih zgrada u Kijevu.

Ovaj zakon je dio glavnih zahtjeva opozicije, a ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je stavio težište na balans u postizanju sporazuma kako bi se otvorio izlaz iz krize, prisustvujući lično u dugim satima razgovora nakon pregovora u Parlamentu.

Ruski predsjednik je upozorio, sa svoje strane, da će "pričekati stvaranje nove ukrajinske vlade" kako bi se uvjerio da li će realizirati sporazume zaključene u decembru o pomoći od 15 milijardi dolara.

Moskva je već krajem decembra uplatila tri milijarde dolara bivšoj sovjetskoj republici, na rubu bankrota i Kijev se nada da će dobiti dodatne dvije milijarde narednih sedmica, kako bi podmirio svoje dugove, posebno Međunarodnom monetarnom fondu.

Ruski predsjednik je također, na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, upozorio na "bilo kakvo uplitanje", ocijenivši ga neprihvatljivim u unutarnjim poslovima Ukrajine.

Rusija i zapadne zemlje se uzajamno optužuju za pritiske u aktuelnoj krizi, nastaloj prije dva mjeseca kada je predsjednik odbio potpisati sporazum o slobodnoj razmjeni s Evropskom unijom, preferirajući ekonomsko približavanje Moskvi.

Dio stanovništva je ovu odluku doživio kao izdaju i pokret se radikalizirao polovinom januara usvajanjem zakona koji guši demonstracije. U sukobima između demonstranata i policije poginule su najmanje tri osobe u Kijevu i izvan glavnog grada demonstranti su zauzeli gotovo polovinu regionalnih uprava.

Na putu u Kijev, zvaničnica evropske diplomatije Catherine Ashton je pozvala na okončanje "sukoba i zastrašivanja, bilo odakle oni dolazili". Ona bi trebalo da održi konferenciju za novinare u četvrtak u Rigi.

U nedostatku postizanja sporazuma o amnestiji, opozicija je dala na znanje da će ostati mobilizirana.

"Nemojte vjerovati da će parlamentarna opozicija iznevjeriti Maidan - drugi naziv za Trg nezavisnosti," rekao je lider stranke nacionalista Svoboda, Oleg Tiagnybok, nekolicini demonstranata koji su drhtali od hladnoće jer je živa u termometru pala na gotovo -20 stepeni.

"Naša borba će se nastaviti!", rekao je on.

U utorak, Parlament, u kojem je dominirala stranka predsjednika, već je s jedva primjetnim gestom pokazao otvorenost ukidanjem zakona od 16. januara, kojim se gušio gotovo svaki oblik manifestacija.

Opozicioner Vitalij Kličko je optužio Janukoviča da želi "dobiti na vremenu" ovim ustupkom, na sastanku za njemački časopis Bild.

Direktor američke obavještajne službe (DNI) James Clapper, je sa svoje strane ocijenio da Viktor Janukovič ima "čvrstu namjeru da ostane na vlasti" i da će "vjerovatno pristupiti zastrašivanju i ekstra pravnim sredstvima" kako bi osigurao svoj ponovni izbor u 2015. godini.

Smatran vrlo bliskim predsjedniku, privremeni šef vlade Sergi Arbuzov je osigurao da opozicija i vlast nastave da razgovaraju.

"Vlada, sa svoje strane, spremna je stvoriti potrebne uvjete za nacionalnu stabilnost", dodao je on.

Ovo je bio prvi sastanak vlade, odsada zadužene da vodi tekuće poslove, nakon ostavke koju je u utorak podnio premijer Mykola Azarov, koja je pokrenula ostavku cijelog kabineta.

U Kijevu, gdje su demonstranti utvrđeni iza visokih barikada s vrećama snijega, aktivisti grupe demonstranata su prisilno protjerali brojne aktiviste iz ministarstva poljoprivrede drugih demonstranata, zatim radikale, koji su ga zauzeli prije nekoliko dana.

Izvan glavnog grada, sjedišta uprave u gotovo polovini regija su i dalje u rukama demonstranata, koji žele odlazak guvernera koje je imenovao šef države, Međutim, i ovdje se čini da je situacija zamršenija.