Svijet
0

Ukrajina: Odgođeno suđenje Juliji Timošenko

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Početak suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko odgođeno je u ponedjeljak zbog angažiranja novog advokata i nepoštivanja sudije.

Današnji početak suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko odgođen je nakon što je Timošenko angažirala novog advokata i odbila ustati u čast sudije.

Timošenko, kojoj prijeti 10 godina zatvora ako je proglase krivom, odbacila je cijeli slučaj nazvavši sve "lažnim suđenjem" kojim dirigira predsjednik Viktor Janukovič kako bi se riješio glavnog političkog protivnika.

U svom prepoznatvljivom stilu Timošenko je održala predavanje sudiji Rodionu Kirejevu iz kaznenog prava, odbivši se ustati tokom obraćanja njemu, nazvavši čitavo suđenje "farsom".

"Je li ovo pravda? Ne, ovo nije pravda", rekla je Timošenko nakon što je sudija odbio njen prijedlog za dobivanjem dodatnih mjesec dana kako bi njen novi advokat proučio spise, prenose agencije.

Osobe bliske Juliji Timošenko smatraju da je sud neće osuditi na zatvorsku kaznu, već eventualno na uvjetnu, uz moguću zabranu kandidiranja na budućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Zapadne vlade izrazile su zabrinutost zbog "selektivne pravde" u Ukrajini.